7 de gener del 2013

Fitxer d'espai d'intercanvi (Swap) en un Ubuntu en marxa

Recentment, m'he trobat un parell d'equips amb Ubuntu que es quedaven curts de memòria i que començaven a fer coses estranyes. Culpa meva, ja que amb només 4GB de memòria RAM hauria d'haver habilitat durant la instal·lació l'espai d'intercanvi, que s'usa quan s'acaba la memòria principal.

Eren equips per feines ofimàtiques i no esperava gaire càrrega, però ja se sap que mai no es pot preveure tot. El cas és que necessitava afegir espai d'intercanvi en un sistema Ubuntu en marxa i sense reinstal·lar:


Normalment, l'espai d'intercanvi es pot afegir durant la instal·lació en una partició dedicada. Però quan el sistema ja està en marxa, cal modificar les particions actuals, potser amb moviment de dades i tot. No es una opció gaire desitjable.

L'alternativa consisteix en crear un fitxer dedicat. Vegem com:
$ sudo mkdir -p /var/cache/swap/
$ sudo dd if=/dev/zero of=/var/cache/swap/myswap bs=1M count=8192
$ sudo chmod 0600 /var/cache/swap/myswap
$ sudo mkswap /var/cache/swap/myswap
$ sudo swapon /var/cache/swap/myswap
Amb això creem un fitxer d'espai d'intercanvi anomenat myswap en el directori /var/cache/swap, d'una mida de 8GB (8192MB) i només accessible pel sistema (root). La darrera instrucció l'activa d'immediat:

Però aquest espai d'intercanvi no serà utilitzat en el següent reinici del sistema. Caldria entrar de nou la darrera línia de codi per tornar-lo a fer visible. El millor és fer que l'espai d'intercanvi estigui sempre disponible, només d'arrencar. Per això fem:
$ gksudo gedit /etc/fstab &
I hi afegim la línia següent al final de tot:
/var/cache/swap/myswap    none    swap    sw    0   0
I ja ho tenim. Sempre és millor prevenir que curar, però si més no, ara ja sabem la cura, no?

Ah! Un últim consell: si teniu el sistema en un disc d'estat sòlid (SSD), canvieu la ubicació del fitxer d'espai d'intercanvi per tal que estigui en un disc dur normal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada