8 de juliol del 2011

Video HD amb APU E-350? Sí, però... no encara.

Fa uns dies posava en marxa un ordinador basat en la nova APU E-350 de AMD, que promet acceleració de vídeo HD en la GPU. Avui he volgut comprovar fins a quin punt està madur aquest tema.

D'entrada, he de dir que s'hi està treballant força, sobretot des del XBMC, on he trobat ajuda en els seus fòrums. Malgrat tot, he de dir que el procés no és senzill, ja que necessita:
  • Posar la darrera versió del kernel 2.6.39-0, afegint-hi un parell de pegats.
  • Afegir llibreries retocades per obtenir l'acceleració VAAPI (acceleració per maquinari d'Ati/AMD).
  • Posar els darrers controladors d'ATI/AMD, Catalyst 11.6, als quals també s'han d'afegir pegats per funcionar sobre el darrer nucli, el 2.6.39.
  • Compilar manualment el XBMC o el MPlayer.
Jo he optat per la segona opció, amb el MPlayer. Amb un cert esforç he aconseguit reproduir vídeo HD amb uns resultats acceptables, però amb força limitacions. La més greu, és que el sistema queda amb paquets trencats. Per exemple, no es pot instal·lar el reproductor VLC, ja que hi ha una incompatibilitat que fa que hi hagi paquets trencats:


El problema ve del fet que el VLC requereix una versió de la llibreria libva-x11 que és incompatible amb una de les que necessita el MPlayer per poder usar l'acceleració VAAPI, i que he hagut d'instal·lar a mà.


Un altre problema és que no tots els tipus de vídeo són accelerats, només VC1. H.264, DIVX/XVID, pel que ens podem trobar que per altres formats tinguem un ús de processador més elevat.


En resum, he de dir que de moment el tema està encara molt verd. La meva recomanació és que si no sou experts usuaris d'Ubuntu als qui els agraden les emocions fortes, no us hi poseu i espereu un temps.

En el meu cas, he tornat enrere per tenir el sistema estable, i el més segur és que recuperi la meva targeta CrystalHD, per reproduir vídeo fàcilment fins que vinguin temps millors per les APU d'AMD.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada