3 de juny del 2011

Ubuntu: fent que l'espai lliure estigui disponible

Si sou del que teniu els discos força plens i feu servir el monitor de sistema per veure com aneu d'espai, potser haureu notat que hi ha una columna que indica l'espai lliure i una altra que fa el mateix per l'espai disponible, tal com es veu a la imatge:
Si us hi fixeu, aquesta diferència pot ser de uns quants GB. En la partició de /home de l'exemple són més de 4GB.

De fet, es tracta exactament d'un 5% del total de l'espai de la partició. El sistema el reserva per l'usuari administratiu (root), per tal que si el disc es queda sense espai pels usuaris normals, l'administrador hi pugui accedir sense problemes i solucionar el tema. Aquest 5% es va fixar quan els disc eren molt petits, i no era gaire espai, en realitat. De fet, amb uns pocs MB n'hi ha prou. En canvi, avui en dia, si tenim una partició de 500GB, estaríem parlant de 25GB. No us sembla que valdria la pena recuperar-los?

Per fer-ho utilitzarem la comanda tune2fs. Hem de fer-ho, però, amb la partició desmuntada. Per saber quines particions cal desmuntar, observeu el dispositiu que us indica en el monitor de sistema. Com que no podem desmuntar la partició del sistema, en general, haurem d'arrencar des d'un LiveCD o d'un USB i, en aquest cas, ja tindrem les particions desmuntades.

Per si no fos així, i seguint amb l'exemple anterior, si volem desmuntar la particó /home:
$ sudo unmount /dev/sda6
I ara, reduïm l'espai que reserva el sistema al percentatge que ens interessi:
$ sudo tune2fs -m 0 /dev/sda6
El paràmetre -m 0 indica que reservem un 0%, és a dir, que no hi ha cap reserva. Jo utilitzo aquest valor per les dades, i un -m 1 (1%) per la partició del sistema. Amb això n'hi ha ben bé prou, i es recuperen una bona colla de GB !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada