7 d’abril del 2019

Linux: distribucions lleugeres per a programadors (2019)

 Ja fa temps que vaig posar Ubuntu a un HP dm1-3120es. Però han passat els anys, les distribucions són cada vegada més pesades i, ja per començar, l'ordinador tampoc no era cap meravella. En resum, que és lent.

Per poder continuar treballant amb ell, l'he actualitzat amb un disc dur SSD de 64GB que he "reciclat" d'un antic sistema. I com que bàsicament el vull per poder programar a estones mortes, quan estic lluny del meu equip principal, m'he decidit a mirar quines distribucions linux lleugeres hi ha disponibles en el 2019. Això sí, han de poder suportar NVM (amb Node.js), Visual Studio Code i Gitkraken. I tot plegat amb un entorn gràfic correcte i sense massa dificultats d'instal·lació.

He provat tres distribucions, i tot seguit vull compartir els resultats obtinguts.

Bodhi Linux
La primera distribució que he provat és Bodhi Linux (V5.0.0). Està basada en la darrera versió d'Ubuntu LTS (18.04), però amb el gestor de finestres lleuger Enlightenment.
Jo he instal·lat la versió AppPack, pel que acaba ocupant uns 9GB de disc (la versió més bàsica hauria d'ocupar uns 5GB), mentre que la memòria RAM no arriba als 300MB. Cap problema per instal·lar la xarxa sense fils ni la resta de paquets de programació (el teclat ja era correcte després de la instal·lació). Gràficament, es veu molt polit i és agradable treballar amb ell.

antiX Linux
La segona distribució és antiX Linux (V17.4.1). Està basada en Debian stable i treballa per defecte amb el gestor de finestres icewm.

La versió completa ocupa uns 4GB de disc, mentre que la memòria RAM inicialment es situa entorn als 200MB. El teclat no venia configurat i, en general, ha estat la distribució on més dificultats he trobat per instal·lar tot el necessari. Personalment, l'apartat gràfic no m'acabava de convèncer (tot i que si es canvia pel rox-Flubox millora força), però per la resta, funciona perfectament.

Sparky Linux
La tercera distribució és Sparky Linux (V4.9.2 LTS). També està basada en Debian stable i treballa per defecte amb el gestor de finestres LXDE.

La versió Home amb LXDE ocupa uns 7GB de disc, mentre que no arriba als 300MB de memòria RAM inicial. El teclat no venia configurat, però és senzill de configurar, a l'igual que la xarxa sense fils. En l'apartat gràfic, estaria a mig camí entre les dues anteriors.

Prestacions
Fetes les presentacions, anem a veure les prestacions de cadascuna d'elles (s'ha fet un mínim de tres execucions en cada distribució).
Bodhi antiX Sparky Ubuntu*
Temps de càrrega (de grub a login) 20s 24s 18s 33s
Temps d'arribada a l'escriptori (des del login) 5s 5s 6s 20s
Temps de càrrega d'una aplicació Angular/Electron 138s 110s 108s 140s
Memòria ocupada (amb aplicació Angular/Electron carregada) 1.11GB 1.05GB 1.16GB 1.84GB
*: Ubuntu 18.04 LTS, indicada per referència i comparació.

Tal com es pot comprovar pels resultats de la taula, qualsevol de les tres opcions és vàlida, especialment pel que fa als temps de càrrega i el consum de memòria. Ara bé, pensant en dedicar l'ordinador a programar, el temps de càrrega de l'aplicació seria el factor més important, cosa que deixaria antiX i Sparky com les dues millors alternatives. Considerant també els temps de càrrega i la meva preferència gràfica, llavors la guanyadora és clarament: Sparky Linux.

Finalment, voldria indicar que per a un ús més general, la distribució Bodhi linux pot ser una gran alternativa a un Ubuntu tradicional, especialment en ordinadors antics.

Hi esteu d'acord? Coneixeu alguna alternativa millor? Podeu comentar el que creiu convenient en els comentaris !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada