6 de maig del 2011

Posant Ubuntu a un HP dm1-3120es (1) fent espai al disc

A casa hem decidit comprar un ordinador tipus netbook, però que fos apte per ser utilitzat com a ordinador principal. Això implica un processador més potent que un Atom, i també una pantalla de 12", però tot amb un preu contingut.

Ja us dic que no hi ha gaires opcions. Hi ha pocs portàtils amb pantalla de 12", i la majoria són de gama mitja o alta, en competència amb Mac i, per tant, surten del nostre rang de preus desitjat.

Tornant a un netbook, hi ha bàsicament dues opcions: una basada en un Atom de doble nucli com el D525 i gràfics NVIDIA ION2 i una altra basada en els nous processadors de AMD amb gràfica integrada. Ens hem decantat per aquesta darrera opció, comprant un HP dm1-3120es.


Les especificacions són força bones:

* Processador AMD de doble nucli E-350 ( 1,6 GHz, 1 MB de mòria L2 )
* 3 GB de memòria DDR3
* Disc dur SATA de 500 GB (7200 rpm)
* Pantalla de 11.6" de resolució 1366 x 768
* Gràfica AMD Radeon HD 6310M integrada en el processador

I, és clar, Windows 7 Home Premium de 32-bits.

Tot per uns 400€, comprat a la botida de HP i ja posat a casa. Si hi esteu interessats, proveu amb els codis de descompte següents:

* 4% de descompte. Fins el 30/06/2011. Codi: HP4DTO
* 3% de descompte si pagues amb Paypal. Codi: PAYPAL3HP

Evidentment, el primer que cal fer és instal·lar-hi Ubuntu. I de seguida ens trobem amb el primer problema. Tal com podeu veure en la imatge següent, totes les particions del disc estan ocupades:

Evidentment, una opció és eliminar-ho tot i deixar només Ubuntu, però en general no voldrem ser tan dràstics. Per tant, primer cal eliminar una de les particions per poder fer una partició estesa, redimensionar la resta, i afegir-hi les particions pel Linux. Quina?

* /dev/sda1 és una partició de boot (càrrega) que utilitza HP. Si la toquem interferim en el seu sistema i segurament tindrem problemes.
* /dev/sda2 és la partició del Windows.
* /dev/sda3 és la partició de recuperació del sistema. Ens permet deixar el portàtil com acabat de sortir de fàbrica en cas que hi hagi algun problema.
* /dev/sda4 sembla que és una partició per actualitzar la BIOS.

En resum, millor no tocar ni la 1, ni la 4. La 2 la reduirem per generar espai, i hem d'eliminar la 3. Abans, però, hem de fer una còpia de seguretat del sistema de recuperació, per si de cas. Ho podem fer des del windows amb una gravadora de DVD externa o una clau USB de 32GB (en demana 16GB, però en realitat no hi cap, ja que la partició fa 17GB). Per desgràcia, tampoc no admet un disc dur per USB. Ho sé perquè ho he provat, tot això. De fet, fins i tot vaig mirar quant valia comprar els DVDs de recuperació directament a HP: val 40€ !

Al final, he arrencat amb un Live-USB i amb el gparted (editor de particions) he fet una còpia de les particions sobre un disc dur extern connectat per USB. Amb això ja he pogut crear les noves particions per l'Ubuntu:


Tal com podeu veure /dev/sda3 ha passat a ser una partició estesa on hem afegit la resta de particions: dues pel Linux (una per l'arrel i l'altre pel /home; no hi he posat swap) i una altra per les dades del windows.

I per avui ho deixarem aquí, a punt per instal·lar el nostre estimat Ubuntu, cosa que farem en la segona part d'aquesta sèrie, afegint manualment els controladors que no venen de sèrie. I, finalment, posarem el soroll del ventilador sota mínims.

4 comentaris:

  1. He trobat la teva web cercant informació sobre aquest miniportàtil. L'he comprat en una botiga per internet i m'arribarà en un parell de dies. Estic pensant d'instal·lar Ubuntu també. Saps si l'instal·lador (Wubi) funciona bé? I no es pot crear un DVD de recuperació del sistema? Si Ubuntu funciona no tinc gens d'interès en deixar Windows instal·lat.
    Gràcies per la informació, ja t'he afegit al google reader.

    ResponElimina
  2. Fede, no he provat el Wubi, però no crec que hi hagi cap problema, excepte que no és independent del Windows.

    Respecte als DVDs de recuperació (en necessites 4, potser 5), no hi ha cap problema si tens una gravadora externa. Jo en aquells moments no la tenia. Però pensa que només et deixarà fer la còpia una vegada. Fes-ho amb l'ordinador endollat i la bateria completament carregada, i utilitza DVD's de bona qualitat. Si fas això, ja pots esborrar directament la partició de recuperació.

    També et puc confirmar que la partició HP_Tools s'utilitza per actualitzar la BIOS, que és el primer que has de fer per controlar el soroll del ventilador.

    I res, per la resta és un bon portàtil. Si tens qualsevol dubte o suggeriment, no dubtis en contactar.

    ResponElimina
  3. Gràcies per la informació. Una darrera pregunta. He mirat en el web d'HP però no m'acaba de quedar clar. Si creo els DVD de recuperació i després instal·lo Ubuntu formatant completament el disc dur, podria reinstal·lar W7 en un futur amb els DVD de recuperació? És possible que el portàtil en uns mesos el tingui que fer servir una altra persona i si es veu alguna cosa que no sigui Windows li agafa un atac.

    ResponElimina
  4. Jo crec que sí, però no ho he provat personalment. A can HP he trobat això, espero que et serveixi. En teoria, amb els discos de recuperació podries deixar el portàtil com quan el reps de fàbrica.

    ResponElimina