Per fer proves, he utilitzat dos disc durs externs, un de 3.5" i 7200 rpm i un de 2.5" a 5400 rpm. Per comparació, també he fet proves amb el disc dur de 2.5" intern. Per mesurar la velocitat de lectura, he utilitzat la "Utilitat de discs" que porta l'Ubuntu. Com que estic en Natty i utilitzo l'Unity, només he hagut d'anar a la icona de la part superior esquerra de la pantalla, fer clic, i començar a teclejar el nom:
Un cop dins de l'aplicació, seleccionem el disc que volem mesurar i l'opció "Test de referència". Ens obrirà una altra finestra amb dues opcions, per fer un test de només lectura o de lectura/escriptura. El test de lectura/escriptura és destructiu i només el podem fer sobre discs nous. Com que no és el cas, he utilitzat el test de només lectura.
En primer lloc, he començat pel disc de 2TB, 3.5" i 7200 rpm. Ve en un encapsulat Verbatim etiquetat com a USB 3.0, però d'entrada l'he connectat a un port USB 2.0 (no hi ha problemes de compatibilitat). Tal com podeu veure en els resultats que teniu a continuació, s'aconsegueix una velocitat mitjana lleugerament per sobre dels 30MB/s. També cal destacar que la gràfica es manté força constant, la qual cosa ens indica que no estem arribant al límit de velocitat del disc dur, sinó que el port USB 2.0 ens està impedint anar més ràpid.
Per comprovar la teoria anterior, connecto ara el disc a un port USB 3.0. A sota podem comprovar com la velocitat mitjana augmenta per sobre dels 100MB/s. Això és 3'5 vegades més ràpid que abans, que no està gens malament. També s'observa que la gràfica ja no és constant, sinó que decau cap al final. Tot plegat ens indica que ara sí que estem arribant al límit de velocitat del disc dur, i no estem condicionats pel port USB 3.0. Si el disc fos més ràpid, potser ens podríem acostar més al factor 10X de guany en velocitat que s'anuncia a la publicitat.
Tot seguit vaig a comprovar la velocitat del disc dur intern, connectat a un port SATA i que, per tant, no està condicionat pels ports USB. Es tracta d'un disc de 2.5", a 5400rpm. Es pot veure que la gràfica també decau (és a dir, que estem anant a la velocitat màxima que suporta el disc), i que la velocitat mitjana baixa fins a uns 60MB/s, la qual cosa és correcte per un disc com aquest.
Tot seguit, repeteixo les proves amb un altre disc dur extern, però ara de 2.5" i 5400rpm, també en una carcassa USB 3.0. Però, en primer lloc, el connecto a un port USB 2.0. En la gràfica següent podem comprovar com la velocitat mitjana està lleugerament per sobre dels 25MB/s, lluny dels 60MB/s que teníem amb el disc intern. La gràfica plana ens confirma que el port USB 2.0 és qui ens limita en velocitat.
Finalment, el connecto ara a un port USB 3.0. El resultat el podem veure en la gràfica de sota: la velocitat mitjana s'apropa als 60MB/s del disc dur intern, i la gràfica ens indica també que la limitació ara és deguda a la velocitat del disc dur, i no al port USB 3.0.
I per acabar aquest article, en destacaria dues conclusions prou interessants:
- La primera és que si connectem els nostres disc durs externs en ports USB 3.0 arribarem a utilitzar-los a la seva màxima velocitat, talment com si es tractés de discos interns. No hi ha pèrdua de velocitat.
- La segona és que per poder aprofitar els ports USB 3.0 i tot el guany que ens poden oferir, ens calen discos més ràpids que els mecànics. És a dir, hauríem de connectar discos d'estat sòlid (SSD). Llàstima del seu preu, no trobeu?
En resum, si heu de canviar d'ordinador, assegureu-vos que porti ports USB 3.0 !
[Edició] Tanco els comentaris per spam continu de certes pàgines.