6 de juny del 2011

etckeeper: guardant la història de /etc

Possiblement ja sabeu que Ubuntu, o Linux en general, guarda molts fitxers de configuració a /etc. Doncs bé, disposem d'una utilitat anomenada etckeeper que ens permet guardar una història de tots els canvis que s'hi facin, utilitzant un sistema de control de versions. Això ens permet conèixer què s'ha canviat, quan s'ha canviat i, si cal, fins i tot recuperar una versió antiga. Us sembla útil?

Anem a veure com instal·lar-lo i configurar-lo. De fet, si acceptem utilitzar bzr, que és l'opció per defecte, no ens caldrà configurar res. De totes maneres, jo tinc la partició d'usuaris /home separada de la resta del sistema. Això em permet reinstal·lar Ubuntu sense gaires problemes. Però també seria convenient que les còpies de /etc es fessin sobre la partició d'usuaris. Per fer-ho, crearem el repositori sota /home, i l'enllaçarem des de /etc. Això ho hem de fer abans d'instal·lar l'etckeeper. Veiem-ho:
$ sudo mkdir -p /home/etckeeper/.bzr && \
  sudo ln -s /home/etckeeper/.bzr /etc/.bzr && \
  sudo apt-get install bzr etckeeper 
Ara, cada vegada que fem canvis manuals als fitxers de /etc poder fer un commit per guardar els canvis. Per exemple, el primer podria ser:
$ sudo etckeeper commit "Primera importació"
De fet, només haurem de pujar els canvis nosaltres si editem fitxers de configuració a mà (i no volem esperar), ja que k'etckeeper s'executa automàticament cada vegada que instal·lem/eliminem paquets, i un cop cada dia.

De vegades, potser també voldrem saber quins canvis hi ha pendents de guardar:
$ sudo bzr status /etc/
O veure quins canvis s'han fet al llarg de la història:
$ sudo bzr log /etc/
Finalment, comentar que s'hi hem de reiniciar el repositori perquè hem tingut algun problema, ho podem fer amb la comanda:
$ sudo etckeeper uninit
Amb això, ja teniu a lloc segur els vostres valuosos fitxers de configuració!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada