20 d’octubre del 2013

SSD Samsung 840 EVO: revisió i test de velocitat en Ubuntu

Ja feia temps que tenia ganes d'afegir un disc SSD a l'ordinador. Si no ho havia fet abans era perquè dubtava entre les versions Pro (més ràpida) i normal (molt bona relació preu/GB) de la sèrie 840 de Samsung. Fa ben poc, Samsung ha tret els nous models 840 EVO, que milloren les prestacions dels 840, acostant-se a la sèrie 840 Pro, alhora que mantenen la magnífica relació preu/GB. Afegim-hi la sortida d'Ubuntu Saucy, i ja tinc l'excusa perfecte: una instal·lació neta del nou Ubuntu sobre SSD.

Dit i fet. El rebo puntualment, juntament amb un adaptador per poder-lo muntar en l'espai d'un disc dur normal de 3.5".


El disc ve "pelat". Sense cap cable, ni tan sols cargols per muntar-lo (per això vaig demanar l'adaptador a part). Si necessiteu tot el conjunt, podeu demanar l'opció "upgrade-kit". Si que porta, en canvi, un CD per fer la migració de l'antic disc al nou amb el programari Samsung Magician. Sembla ser que està molt bé, però com que jo volia una instal·lació neta, no l'he fet servir per res.


El muntatge físic del disc és senzill. No difereix de muntar un disc SATA normal. Un cop instal·lat el disc, cal anar a la BIOS i activar el mode AHCI (per defecte estava a IDE). És una opció que pot costar de trobar, ja que depèn de la BIOS, però sol ser necessari per tal que el disc SSD sigui reconegut.

Durant el muntatge físic, també vaig aprofitar per fer neteja de la caixa, que havia agafat un bon munt de pols. El ventilador de la CPU, en concret, encara no sé ni com rodava. De fet, la temperatura de la CPU ha passat d'estar al voltant de 50ºC a uns modestos 35-40ºC. He guanyat en silenci també per aquest costat. Nota mental: netejar la caixa del PC i els ventiladors almenys un cop a l'any.

I directe a les proves de rendiment. En primer lloc, el test de referència d'Ubuntu:


A la vista dels resultats, sovint ens quedem en els més de 540MB/s de lectura i 415MB/s d'escriptura. Això és 10 cops més ràpid que un disc dur clàssic. Però no oblidem el temps d'accés. Aquests 0,04 ms són més de 400 vegades més ràpid que un disc normal (compareu els resultats amb els d'un disc normal analitzats aquí).

Anem ara a tests més tècnics. Comprovem la velocitat de lectura amb l'utilitat hdparm:

Els resultats mostren més de 500 MB/s de velocitat de lectura i, quan tenim la informació a la memòria cau, uns impressionants 13 GB/s!

Finalment, faig proves seguint el mètode indicat a la wiki d'Arch Linux:


En primer lloc s'escriu un fitxer de més d'un GB a uns impressionants 500 MB/s. Tot seguit s'esborra la memòria cau (calen privilegis de root) per comprovar la velocitat de lectura directe: 530 MB/s. En darrer lloc, es repeteix la lectura (però ara s'utilitzen les dades de la memòria cau): més de 9 GB/s !!

I fins aquí les dades fredes. Us preguntareu què tal l'experiència real. El sistema carrega en qüestió de segons. Des de la pantalla d'inici a l'escriptori, sense pausa. Les aplicacions responen amb agilitat. Els nous paquets de Synaptic s'instal·len sense pausa. Compilant, veus passar els fitxers font sense parar. Què més dir? Estic molt content amb l'actualització: menys de 150€ per 250 GB i el PC sembla un altre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada