30 de març del 2013

Recuperant dades dun disc dur malmès (2)

Tal com vaig prometre, acabaré l'article sobre com recuperar dades d'un disc dur malmès. Havíem acabat de llegir el suport original (el disc dur) i tenim sobre un ordinador bo la imatge llegida amb ddrescue.

Si, pel motiu que sigui hem fet el procés en dues vegades i tenim dues imatges i dos fitxes de registre, el primer serà unir-los en un de sol:
$ sudo ddrescue -m recovery_2.log hddimage_2.img \
                                   hddimage.img recovery.log
El resultat quedarà unit a hddimage.img i recovery.log.

Quan ja tenim una imatge final (suposem hddimage.img), i si l'estructura de directoris no està corrupte, la podem muntar directament i veure'n el seu contingut amb:
$ sudo mkdir /media/hddrec
$ sudo mount -o loop –t ntfs hddimage.img /media/hddrec
Alternativament, la podem copiar sobre una nova partició d'un disc dur sa (COMPTE, s'esborrarà la partició destí i tot el seu contingut !!!), utilitzant la comanda següent:
$ sudo dd if=hddimage.img of=/dev/sdb1
En aquest cas, s'ha copiat la imatge sobre la primera partició d'un disc extern a /dev/sdb. Lògicament, la partició destí ha de ser més gran, o com a mínim igual, que la partició original.

Si contenia errors, podem provar de reparar-los amb:
$ sudo ntfsfix /dev/sdb1
I si tot va bé, ja la podrem muntar normalment. Com a darrer recurs, sempre podem deixar que sigui un sistema Windows qui provi de fer la reparació de la partició.

Si malgrat tots els esforços no podem reparar la partició per poder-la muntar i veure el seu contingut, sempre ens queda un parell de recursos finals. En primer lloc, tenim foremost:
$ sudo apt-get install foremost
$ sudo foremost -i hddimage.img -o recovery_dir
Aquesta utilitat ens recupera els fitxers que troba a la imatge, llegint-los en brut (identificant capçaleres) i ens els agrupa per tipus. El problema és que perdem l'estructura de directoris i el nom dels fitxers, pel que ens podem trobar amb un mar de directoris i fitxers. Però pot ser el darrer recurs per recuperar aquell full de càlcul, base de dades, o el document de la tesi...

En segon lloc tenim photorec (forma part del conjunt d'eines testdisk). El podem utilitzar amb:
$ sudo apt-get install testdisk
$ sudo foremost -i hddimage.img -o recovery_dir
Funciona de manera similar al foremost, però enlloc d'agrupar els fitxers per tipus ho fa per directoris.

I bé, aquestes són les eines que espero que mai no hàgiu de fer servir. Acabo com vaig començar, amb un savi consell que potser no apreciareu fins que ja sigui massa tard:

Feu còpies de seguretat de les vostres dades !!!


Imatge: 'Flood Files' http://www.flickr.com/photos/11018968@N00/859824333 Trobada a flickrcc.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada