4 d’agost del 2011

Compartir carpetes a Ubuntu: Samba fàcil i per tothom

Sovint necessitem compartir carpetes entre ordinadors Linux i/o sistemes Windows. A Ubuntu necessitem tenir el Samba instal·lat i definir les carpetes que volem compartir, i en quines condicions. Això es pot fer gràficament, amb una petita utilitat que sovint es desconeix, ja que no ve per defecte. La podem afegir al sistema amb:
$ sudo apt-get install system-config-samba
... i la invoquem amb "samba" des del Dash, si estem al Natty. El primer que farem serà anar a "Preferències -> Paràmetres de servidor". A "Bàsic" indicarem el grup de treball i com volem que s'identifiqui el servidor. La part més interessant està a "Seguretat", on hem d'especificar que volem que l'identificació en el servidor sigui mitjançant un compte d'usuari (recomanat), i si volem, o no, un compte per convidats:

Fet això anirem a "Preferències -> Usuaris Samba", i hi afegirem els usuaris que volem que tinguin accés a les carpetes compartides del servidor:

Ara ja estem en condicions de definir una nova carpeta compartida amb "Fitxer -> Afegeix compartit" o directament amb la icona de la creu verda. A les opcions bàsiques naveguem a la carpeta que volem compartir, posem un nom al recurs i decidim si volem que sigui visible a la xarxa o si serà només de lectura:

Finalment, a les opcions d'accés podem escollir els usuaris que hi tindran accés, o si volem que sigui públic:


I d'aquesta manera tan senzilla podem escollir quins usuaris tindran accés a les carpetes compartides del nostre servidor Linux. I tot de manera gràfica!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada