1 de novembre de 2013

Recuperant dades d'un gravador DVD Woxter amb disc dur

Fa uns mesos em va tocar recuperar dades d'un disc durs malmès. Cap al final de l'article us parlava d'altres eines de recuperació quan el sistema de fitxers s'havia perdut. Recentment he tingut ocasió de provar-les.

Em va arribar un disc dur provinent d'un gravador DVD Woxter que havia mort. Hi havia uns vídeos dels quals no hi havia còpia de seguretat. Potser no ho he dit prou clar: feu còpies de seguretat de les vostres dades abans que sigui massa tard.

En fi, com que el disc estava bé, pensava que possiblement portaria un sistema Linux i que el podria muntar en una caixa externa per després copiar els fitxers cap a un altre suport com si res. No va ser així. El disc apareixia en el sistema, però era com si no tingués format. Podia estar encriptat, però l'aparell era prou vell i m'estranyava.

En tot cas, no seria una feina ràpida com m'havia pensat. El primer que vaig fer va ser crear una imatge del disc per treballar amb ella i poder deixar tranquil el disc original. Ho podem fer amb el programa Discs, des del Dash. Ens situem sobre el disc i seleccionem crea una imatge de disc.... Tot seguit, vaig mirar de recuperar una possible partició en la imatge:
$ sudo apt-get install testdisk
$ sudo testdisk 160GB.img
Seleccionem el disc que ens apareix (al indicar el nom d'una imatge en la línia de comandes, només n'hi haurà un). Ens mostra un menú amb els diferents tipus de particions. Típicament serà de tipus Intel o, si és un disc dur nou, EFI GPT:


Tot seguit indiquem Analyse i Quick Search per tal que comenci a buscar particions del tipus escollit:


En va trobar una, però era errònia, ja que apareixia cap a la meitat del disc i suposadament era de més d'un TB. Impossible en un disc de 160GB.

Tancada aquesta porta, vaig anar a la solució final, que consisteix en provar d'extreure fitxers d'un sistema desconegut, danyat o inexistent. Sense gaire fe, tot sigui dit.
$ sudo photorec 160GB.img
Seleccionem el disc i ens mostra una partició desconeguda de la mida del disc:


Abans de començar a buscar fitxers, anem a file Opt i indiquem els tipus de fitxers que volem buscar i els que no:


En el meu cas, només m'interessaven els de tipus vídeo, foto i música. Abans de començar la recuperació ens preguntarà si sabem el tipus de partició (linux o altres) i el directori on volem guardar els fitxers que es recuperin. El procés complet va trigar un xic més d'una hora. Gens malament.

I amb un resultat magnífic, tal com es pot veure en la carpeta de fitxers recuperats:


Es varen poder recuperar (tots) els vídeos del disc dur. Això sí, queda una feina pesada d'anar identificant i posant nom a cada pel·lícula, però això ja no serà feina meva...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada