25 d’agost de 2013

Gargoyle Wake On WAN

L'avantatge de tenir un firmware de codi obert, com ara Gargoyle, en el nostre encaminador és que tenim moltes possibilitats de configurar-lo. Ja he comentat com apagar la xarxa sense fils quan ningú l'utilitza o amb un botó.

Una altra possibilitat que ens ve de sèrie en les versions 1.5.10 és el Wake-On-LAN (WOL), que serveix per engegar remotament els ordinadors de la nostra xarxa. Ho podem fer directament des del menú de Connection:


El problema és que només funciona si estem dins la mateixa xarxa. O, dit d'una altra forma, si ho volem fer des d'internet, primer ens hem de connectar a l'encaminador.

Per permetre l'accés directe des d'internet, hem d'obrir el port 9 i fer un broadcast a tota la xarxa (és a dir, a la IP 192.168.1.255). Malauradament, per un tema de seguretat, l'encaminador no permet usar aquesta IP (tot i que, en aquest cas, hauria de fer una excepció). Per tant, el que farem serà utilitzar una altra adreça i establir regles addicionals en el tallafocs.

En primer lloc, obrim el port 9 cap a una IP de la nostra xarxa que no s'utilitzi mai. Ho fem des del menú Firewall:

I tot seguit, accedim a l'encaminador (per ssh), i afegim una regla noval al fitxer /etc/rc.local:
Només ens queda reiniciar l'encaminador i ja podrem engegar el nostre servidor des d'internet. Des d'una màquina Ubuntu ho podem fer amb l'aplicació gwakeonlan, indicant la MAC del servidor a engegar i la IP externa del nostre encaminador, tal com es veu a la imatge de sota:

Jo, però, acostumo a utilitzar una simple aplicació Android:

Espero que us sigui útil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada