29 de març del 2012

Sobreviure a BdeBooks: e-llibres en català

De tant en tant miro com segueix el tema de BdeBooks, que vaig enunciar als seus inicis com una gran iniciativa, i que després es va desinflar per la manca de presència del català, tant a la pàgina com en els llibres publicats (fa un parell de mesos, un de sol).

Avui hi he tornat a donar una volta. Res a fer respecte a la pàgina en català. Diria que ho podem donar per perdut. En canvi, he trobat algun llibre més en català. Difícil de dir quants, perquè no hi ha cap manera de poder fer una cerca de llibres només en català. Tant costaria, fer ni que fos una categoria de llibres en català, com a Amazon?

De fet, mentre pensava això, se m'ha acudit la solució: fer la cerca directament a Amazon. He entrat a la seva pàgina i m'he mogut pel menú de l'esquerra amb:
  • ‹ Tienda Kindle
  • ‹ eBooks Kindle
  • ‹ eBooks en catalán, gallego y euskera
  • eBooks en catalán
Aquí he fet la cerca "B de Books" i el resultat el podeu comprovar a la imatge de sota:

Com es pot veure, hi ha 8 llibres en català. Una cerca similar, però ara sobre tota la col·lecció Kindle ha donat el següent resultat:

Fent números, tenim 8 llibres en català i 225 en castellà. Els llibres en català representen menys del 5% del total publicat per aquest segell que, no ho oblidem, depèn de Edicions B (ubicada a Consell de Cent, Barcelona).

En fi, ho aniré seguint. Si més no, ara ja he trobat una manera senzilla de trobar els llibres en català publicats per B de Books. Ni que sigui en una altre pàgina.

25 de març del 2012

Canviant el número d'escriptoris a Unity

Des que gaudim de Unity, l'Ubuntu ens ve amb una configuració de 2x2 espais de treball. Si bé en general n'hi ha mes que suficient, de vegades ens pot interessar tenir oberts múltiples documents o aplicacions i s'ens pot quedar curt. Cap problema. Podem canviar els valors !

Per fer-ho fàcil, en primer lloc instal·lem el gestor gràfic, des del terminal:
$ sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Tot seguit, cridem l'aplicació des del Dash:


Un cop oberta la finestra del programa, anem a la Categoria General, opció General Options, i pestanya Desktop Size, on posem els valors que desitgem:


En el meu cas, he posat 4x2, el que duplica el número d'espais de treball, tal com es pot comprovar amb la imatge de sota:


I ja ho tenim!

De fet, el programa que acabem d'instal·lar ens permet modificar tot d'opcions de l'entorn gràfic, com ara la gestió d'efectes de les finestres,  temes d'accessibilitat, el famós cub de l'escriptori, etc... Interessant, veritat?

10 de març del 2012

Canviant el nom a les fotos usant la data EXIF (amb pyRenamer)

Les càmeres digitals anomenen les fotos sense gaire gràcia. Per contra, si mireu les propietats d'una foto, veureu que hi ha moltes dades disponibles: la data i l'hora de la foto, la càmera utilitzada, l'obertura, etc... És l'anomenada informació EXIF.

A mi em sembla bona idea anomenar les fotos segons la data en què es van fer. A Ubuntu, hi ha molts programes de tractament de fotos, alguns senzills, altres més complexos, però per aquesta tasca jo utilitzo pyRenamer, un programa per canviar el nom de tot un conjunt de fitxers. L'instal·lem directament des del Synaptic, i l'executem amb el Dash:


Per acomplir la nostra tasca, necessitem:
  1. Escollir la carpeta on tenim les fotos.
  2. Anar a les opcions d'imatge, per poder utilitzar les dades EXIF de la pròpia foto.
  3. Seleccionar el patró a utilitzar pel canvi de nom. Si deixem el ratolí aturat sobre els camps de text, ens apareixerà una informació d'ajuda sobre els camps que podem utilitzar.
  4. Sempre, abans de processar els fitxers, convé previsualitzar els resultats i comprovar que són del tot correctes.
  5. Un cop satisfets, procedim a fer el canvi de nom real.
  6. Finalment, podem guardar el patró de canvi de nom, per si el volem utilitzar més endavant (llavors ens apareixerà en el desplegable (7)).
Ara només cal que anem fent els canvis en les carpetes desitjades i ja ho tenim.

I vosaltres, coneixeu algun altre sistema, més senzill, per fer el mateix?