26 d’abril del 2012

Ubuntu: proxy a la xarxa local per a les actualitzacions

Al llarg del temps he pogut anar convencent amics i familiars de fer el pas cap a Ubuntu (sense gaires queixes, superades les reticències inicials, tot sigui dit). El cas és que ara em trobo gestionant una petita xarxa d'ordinadors domèstics que volia actualitzar a Precise Pangolin (Beta 2, per impacient), i amb una ADSL de pena (això donaria, no per un article, sinó per un bloc sencer; però en tot cas és una altra història).

Vaig mirar quines opcions hi havia per poder utilitzar el meu PC com a servidor i després de descartar fer un mirall sencer dels repositoris d'Ubuntu, vaig optar per una solució simple però efectiva: muntat un proxy per a les actualitzacions (que també em servirà per anar mantenint els ordinadors al dia sense haver de descarregar els paquets un vegada i un altra en cada ordinador).

Vaig optar per una solució senzilla, especialitzada en les actualitzacions, i no per un proxy complet, que tampoc volia carregar el meu ordinador més del necessari i són més complexos de configurar i gestionar. En fi, sense més xerrameca, indico directament el procés a seguir, que és molt senzill.

En el servidor:
$ apt-get install apt-cacher-ng
Amb això n'hi ha prou i no cal configurar res de res. Totes les descàrregues aniran a la carpeta /var/cache/apt-cacher-ng, així que assegureu-vos de tenir més de 5Gb disponibles (jo us recomanaria un mínim de 10Gb).

En els clients (i també en el propi servidor):
Cal editar un fitxer de configuració per indicar on està el servidor. Ho podem fer amb:
$ gksudo gedit /etc/apt/apt.conf.d/02proxy
I posant-hi (cal substituir l'adreça IP per la que utilitzi el servidor):
Acquire::http { Proxy "http://192.168.0.10:3142"; };
Evidentment, l'inconvenient és que no podrem fer actualitzacions amb el servidor apagat, però a canvi, si ja tenim els paquets descarregats, la velocitat serà impressionant:


No us sembla? He vist puntes de 50Mb en la meva ASDL de 3Mb fluctuants. Gens malament.

2 comentaris:

  1. Ostres, que interessant! Una sol·lució molt efectiva, sobretot pel tipus de connexions a què et refereixes. Quan he vist la imatge, abans de llegir l'article, he flipat amb la teva connexió; després ho he entès tot xd. Jo també he estat remenant per casa amb l'estructura de servidor-client, amb smoothwall, servidor de terminals lleugers amb LTSP, NAS... m'encanta tot això, vaja.

    Gràcies per totes les aportacions que fas, són molt interessants i me les llegeixo totes! Són per anomenar i desar, això seguríssim.

    ResponElimina
  2. Joan, em sembla que domines tu més que jo!!! A mi el que em fa espavilar és la necessitat, que amb l'ADSL que pateixo, les actualitzacions es podien fer eteeerness.

    Gràcies pels teus comentaris! Jo abans aquestes coses mes les auto-enviava per email, però un dia vaig fer un cop de cap i vaig engegar el bloc. Així, si ajuda algú més, molt millor!

    ResponElimina