4 de setembre de 2011

Icones sota llicència GPL?

Si esteu desenvolupant una aplicació i necessiteu icones pels menús o barres d'eines, un bon lloc per trobar-ne és http://www.iconfinder.com/. Hi trobareu de tot, i de bona qualitat.

Sorprenentment, però, alguns paquets d'icones estan llicenciats sota llicència GPL, tal com es pot veure en la imatge.


Evidentment, el més adequat seria utilitzar una llicència tipus Creative Commons, que deixa perfectament clars els drets que es volen preservar. Tampoc no sembla que hi hagi problema amb la llicència LGPL.

En canvi, he vist debats intensos als fòrums sobre si un programa que utilitza, ni que sigui una sola icona GPL, passa a ser GPL o no (i per tant, si s'ha de distribuir tot el seu codi font, o no). Al meu entendre, el problema és que la llicència GPL no deixa clar si l'autor de l'icona vol protegir el codi font de la icona (la imatge) o el seu ús en un programa comercial.

El meu consell: no utilitzar icones GPL en programes comercials. Ho veieu igual?

2 comentaris:

 1. En principi no hi ha d'haver problema en usar icones GPL. La llicencia només recau en el codi especificat. S'em acudeixen varis examples.

  Les televisions Philips porten el nucli linux, i a part porten altre programari privat.

  Drupal es un programari GPL i es venen drupals amb themes amb copyright sense cap inconvenient.

  La GPL no et priva de vendre el producte, només t'obliga a llicenciar els canvis d'aquell codi amb la mateixa llicencia.

  ResponElimina
 2. Hola Joan, em sap greu diferir. La llicència GPL s'aplica a la resta del codi, si es tracta d'un treball derivat del codi original.

  En l'exemple de les televisions, segur que els programes són independents. La llicència GPL obliga a publicar el codi (amb les modificacions) protegit per la llicència, però evidentment no afecta a la resta de programes que hi interactuen.

  I em temo que el Drupal tampoc no és un bon exemple, ja que GPL no vol dir que no es pugui vendre programari. De fet, qualsevol empresa podria vendre, fins i tot, el propi compilador de GNU. El que diu la llicència és que s'ha de posar el codi (amb totes les modificacions) a disposició de qui el vulgi. I, per tant, sempre hi podria haver algú altre que el cedís lliurament. Això és el que garanteix la llicència GPL.

  En el cas que plantejo, de les icones, el tema està en saber si pel simple fet d'utilitzar una icona GPL en un codi, es considera que aquest codi és un treball derivat (i, per tant, que tot ell ha d'anar sota llicència GPL), o no. I com que hi ha debats encesos al respecte, el meu consell és utilitzar altres alternatives més clares.

  ResponElimina