9 de juny del 2011

Privacitat i males pràctiques

Fa uns dies els nostres amics de gnulinux.cat, poc sospitosos de dedicar-se a la política, publicaven un article on feien una defensa de la llibertat en tots els àmbits, i ens recordaven que per defensar-la ens cal la implicació de tothom. Aquest article m'ha vingut al cap al relacionar-la amb dues importants notícies sobre la privacitat o, més ben dit, la falta de privacitat, i les males pràctiques que fan certes empreses.

La primera notícia va sorgir cap a finals d'abril, quan dos experts en seguretat varen confirmar que els iPhone/iPAD 3G amb iOS4 registraven els moviments de l'usuari, guardant al voltant de 100 registres per dia, amb informació GPS i horària. Fins i tot varen fer una aplicació per mostrar la informació sobre un mapa, i el resultat fa por. Jutgeu per vosaltres mateixos:
Al cap de poc, Apple va treure una actualització del iOS que feia que les dades ja no es recollissin o, en tot cas, que ja no fossin visibles.

La segona notícia, també de finals d'abril, encara em sembla més greu. La coneguda empresa de navegadors Tom Tom ha venut dades recollides dels seus usuaris a la policia holandesa, que aquesta ha utilitzat per escollir on posar nous radars i cambres de seguretat. Segons Tom Tom, les dades són anònimes i no permeten a la policia saber qui ha fet una infracció. Jo hi afegiria: "de moment".

Les dues notícies, però, indiquen un mateix camí: les empreses estan perdent de vista que nosaltres, els usuaris dels seus productes, som els seus clients. Oblidant-se d'aquella norma bàsica que diu que cal cuidar els clients (i ja no dic res de l'altra que diu que els clients sempre tenen la raó), ens tracten com si ens fessin un favor al vendre'ns els seus productes. I no dubten en traspassar qualsevol línia d'ètica o sentit comú, si amb això poden fer quatres euros.

I, ara torno al principi, nosaltres què hi podem fer?

Jo ho tinc clar. Faré ús de la meva llibertat. Els recordaré qui és el client i qui l'empresa que vol vendre els seus productes, simplement no comprant res d'empreses que utilitzin aquest tipus de males pràctiques. I vosaltres, què penseu fer?

2 comentaris:

  1. Salutacions, he conegut el teu blog fa uns dies enrere i m'ha agradat molt. M'interessa molt tot allò relacionat amb les noves tecnologies i el programari lliure, sóc usuari d'Ubuntu des de fa tres anys i ara estic provant Fedora 15 perquè volia experimentar GNOME 3.

    Relacionat amb el teu post, a mi també em preocupa molt el tema de la privacitat i les llibertats personals, al meu blog acostumo a parlar de tant en tant. I estic d'acord amb tu, el millor que podem fer com a consumidors és no comprar productes que posin en perill al nostra privacitat o que, almenys, limitin la nostra llibertat. Per això mai he confiat amb els iphone i companyia.

    ResponElimina
  2. Elliot, al final als usuaris normals no ens queda més remei que fer ús de la llibertat de decidir com gastem els nostres diners. De moment, encara no ens ho han pres, això...

    ResponElimina