13 de juny del 2011

Foxconn NT-A3500 amb AMD APU E-350

Fa uns dies us parlava de com posar Ubuntu a un HP-dm1. Tot i alguns problemes amb el soroll del ventilador (que s'arreglen força amb una actualització de la BIOS), el rendiment general de la màquina és prou bo. Tant, que he decidit jubilar el meu antic Asus Eeebox B202 (basat en Atom N270).

El seu substitut ha estat un Foxconn NT-A3500, que porta una APU (CPU+GPU integrades en el mateix xip) de AMD. Concretament la E-350, igual que el portàtil HP-dm1. De fet, es tracta d'un barebone, és a dir, un ordinador sense disc dur, ni memòria. El cost del barebone és d'uns 200€, als quals cal sumar-hi el preu de la memòria i el disc dur. En el meu cas, he aprofitat el disc de l'Eeebox, i hi he afegit 4GB de memòria DDR3 (40€).

El NT-A3500 és realment petit, fins i tot més que el Eeebox. Aquí els teniu de costat:


En aquesta imatge el teniu acabat de sortir de la caixa. Es poden veure clarament els seus dos connectors USB 3.0 (es distingeixen pel color blau de l'interior):


El contingut de la caixa: el PC, l'alimentador extern tipus portàtil, un suport per posar-lo vertical, l'antena, l'adaptador VGA-HDMI, etc...


Bé, un cop examinat tot, el que hem de fer és obrir-lo per afegir-hi el disc dur i la memòria. Per això només cal treure els quatre cargols que subjecten la tapa i, amb un tornavís petit, anar separant amb compte els laterals per fer saltar les subjeccions de plàstic. No és difícil: anem a poc a poc i amb compte i no tindrem problemes. Amb l'interior del PC a la vista, veurem clarament on hem de col·locar les peces que falten:


La memòria ha de ser de portàtil, tipus DDR3. Cal entrar-la en un angle de 45 graus i fer pressió per tal que quedi agafada en els laterals. Per muntar el disc dur (SATA 2,5", com els dels portàtils), hem de treure primer el suport metàl·lic (quatre cargols més). En la foto podeu veure la memòria posada i el disc dur ja muntat en el suport metàl·lic.


Tornem a col·locar el suport metàl·lic amb el disc dur, i ja podem tancar el PC:


Finalment, el podem posar vertical, o muntar-lo darrera el monitor amb el suport VESA (que també està inclòs). Jo m'he decantat per aquesta segona opció, i en la foto el podeu veure darrera el meu Sony de 17":


Amb tot això, les especificacions finals del PC són les següents:
  • AMD APU E350 de doble nucli a 1.6GH
  • 1x SO-DIMM amb 4GB DDR3 1066
  • Gràfica AMD Radeon HD 6310 integrada a la APU
  • 2 USB 3.0 (a més de 4 USB 2.0)
  • HDMI, DVI, LAN, Wifi, etc...
  • Consum de menys de 25W en funcionament (reproduint vídeo HD)
El resultat és una màquina que respon molt millor que les basades en Atom, que ni tan sols es veu, i que té un consum tan baix que la pots deixar en funcionament hores i hores sense gaires remordiments. I tot plegat per menys de 250€. Una bona opció, no creieu?

10 comentaris:

  1. Jo també he comprat un nt-a3500 per posar en marxa el XBMC.
    A la majoria de pagines sobre XBMC diuen de posar XBMC sobre Windows 7 per tenir un bon rendiment, posar HDMI a 24HZ i baix consum.
    Es pot fer el mateix amb UBUNTU o amb la versió XBMC Live ???

    ResponElimina
  2. Albert, ara mateix les APU d'AMD no estan ben suportades pel XBMC, com a mínim sota Ubuntu. S'hi està treballant molt, però, així que suposo que aviat hi haurà versions fiables. Si vols treballar amb Ubuntu, has d'anar a les versions de desenvolupament del XBMC, amb l'últim nucli, el 2.6.39-0 i un parell de pegats. Mira't això, jo ho estic seguint i espero publicar alguna cosa quan ho tingui més clar.

    ResponElimina
  3. Hola,

    Molt bona la revisió!

    Ja també m'he comprat un NT-3500 i voldria saber si em recomanes la instal.lació en Ubuntu per aprofitar al màxim les seves prestacions. El vull fer servir de HTPC i tenir-lo al menjador, sobre tot, per veure videos en streaming de Youtube i Megavideo...

    Creus que amb Ubuntu podre reproduir els videos a màxima resolució sense problemes ni talls? O millor posar Windows 7?

    Salut!

    ResponElimina
  4. Marçal, t'he de dir que el meu NT-A3500 va morir fa uns quinze dies (ja havia tingut altres problemes, així que segurament vaig tenir la mala sort que em toqués una unitat defectuosa) :-(

    Respecte a Ubuntu, si el vols per HTPC, jo aniria de dret a una solució XBMC. La cosa ha millorat força des que vaig publicar l'entrada. Mira't això. Encara no és tan directe com baixar-se un paquet, però sembla que les passes estan clares i el resultat és bo. Si t'hi animes, ja ens comentaràs.

    Alternativament, sempre pots fer una partició i provar els dos sistemes... Ara, si et funciona bé, t'asseguro que el XBMC és espectacular. En vaig fer un comentari aquí.

    ResponElimina
  5. Hola Jordi,

    Gràcies per les solucions que em comentes.

    Ara em sorgeix un altre dubte. Seria possible instal.lar la distribució de XBMC directament al NT_A3500 sense posar Ubuntu o em trobaré amb els problemes de VAAPI HW que després al no tenir consola de comandes no podré solucionar???

    Salut!!!

    ResponElimina
  6. Sempre pots provar amb un Live del XBMC (per sota hi sol haver una versió d'Ubuntu, per si cal afegir algun driver específic).

    Mira't també el projecte OpenElec (és un XBMC "tunejat"), que té una versió específica per AMD-Fusion, que és la que jo provaria.

    ResponElimina
  7. Hola Jordi,

    Dir-te que no ets l'unic que ha tingut problemes amb el foxconn. Al cap de dos dies de tenir-lo, després de varies proves amb ubuntu i moltes pantalles blaves de windows vaig descubrir que el a3500 era defectuos. El vaig enviar a reparar i a pesar d'estar en garantia an tardat més d'un mes a enviar-me'l.

    Ara ja el torno a tenir, per fi..

    Per cert, ara que em va correctament i amb ubuntu instal.lat veig que la reproduccio de videos en estreaming a pàgines com megavideo no és gaire bo. Tot va a tronpicons. Tinc els drivers correctes i el flahs ben instal.lat. Has fet proves al respecte? Ho veus bé tu?


    Salutacions!

    ResponElimina
  8. Vaja, sento que també hagis tingut tants problemes. Sembla que no ha sortit tan bé com això, el A3500. Mira, jo ara ja no el tinc. Va morir del tot i vaig muntar un sistema sobre un i5-2500.

    De totes maneres, en el teu cas, jo primer provaria amb una Live del XBMC o del Openelec (versió Fusion), tal com et suggerir en el missatge de més amunt. D'aquesta manera sabràs quins vídeos pot reproduir correctament i quins no. A partir d'aquí, veuràs si cal jugar amb els drivers o no hi opció.

    Jo, quan tenia el Foxconn també vaig tenir problemes de reproducció, que vaig atribuir a que la plataforma era molt nova i els drivers no estaven polits encara. En el meu cas, vaig tirar d'una CrystalHD que utilitzava en el meu vell Atom i vaig solucionar el problema per maquinari. Si l'opció del XBMC et falla, aquesta podria ser una sortida.

    ResponElimina
  9. Moltes gràcies pels concells,

    Ja vaig porvar el Openelec tal i com comentaves però no vaig conseguir instal.lar un navegador web per poder veure videos on-line. Vaig provar un pluggin anomenat pelisalacarta pero no em va acabar de convercer i el vaig desinstal.lar.

    El que si que et puc dir és que amb windows 7 no te cap problema per reproduir cap video en sreaming. Per això crec que podria ser un problema de drivers en ubuntu.

    Si un cas li donaré una segona oportinitat al Openelec a veure si veig com poder reproduir videos on-line de millor manera.

    Gràcies per tot!!!!

    ResponElimina
  10. Si amb el Windows 7 funciona bé, això vol dir que el problema està amb els drivers de Linux. Passava el mateix amb la CrystalHD fins fa poc... És evident que estem una mica enrere en aquest aspecte.

    De totes maneres, s'avança ràpid, així que jo provaria una Live recent de Openelec, a veure com està el tema. Recorda que els plugins de XBMC et serveixen, ja que Openelec és un derivat de XBMC. N'hi ha algun de megavideo que potser et pot servir... Sort, i ja comentaràs com et va !

    ResponElimina