7 de febrer del 2011

Intel reconeix un error en un dels seus xips

Si us heu comprat un ordinador aquest gener de 2011, amb un dels flamants nous processadors d'Intel de segona generació (core i5 o i7) hi ha molts números que tingueu una placa amb un xip defectuós. Si té un dels segells que podeu veure a la imatge de sota, hauríeu de consultar amb el venedor.


L'errada afecta els controladors Sandy Bridge, concretament els H67/P67 (sobretaula) i HM67/HM65 (portàtils). Afecta als 4 ports SATA de 3Gbps, el funcionament dels quals es pot degradar al llarg del temps, funcionant més lentament i eventualment avariant-se del tot al cap d'uns tres anys. Aquesta errada és de maquinari, i no pot ser corregida amb actualitzacions de programari de cap mena.

Pels més tècnics: Intel ha reaprofitat silici d'una versió anterior (es fa habitualment per reduir costos i temps de disseny), però resulta que ara un transistor en un PLL determinat està treballant amb més voltatge del previst originalment. Això provoca una lenta deriva de les especificacions, fent que les dades en els enllaços SATA presentin cada cop més errors i, per tant, obliga a fer més retransmissions. Aquestes seran inicialment percebudes pels usuaris com un alentiment de l'enllaç, però entre un 5% i un 15% dels casos acabaran deixant de funcionar del tot abans dels tres anys.

L'errada costarà a Intel $300 milions en haver d'aturar les vendes fins a disposar d'una versió corregida (març o abril com a mínim) i uns altres $700 milions per retirar i canviar xips/plaques als afectats. Si esteu en aquest cas, procureu utilitzar els ports SATA de 6Gbps, que no presenten l'errada, i poseu-vos en contacte amb el venedor de seguida per comentar què fer a continuació.

I, en tot cas, jo treballaria amb l'ordinador normalment fins que hi hagi la nova versió del xip disponible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada